ست کنترل (Set Control) ، کلید اتوماتیک دیجیتال یا کنترلر پمپ یک وسیلهی الکترونیکی است که عملکرد پمپ را مدیریت میکند. درواقع ست کنترل با روشن و خاموش کردن بهموقع پمپ، دبی و فشار خروجی را در رنج مناسب نگه داشته و کارکرد پمپ را بهینه میکند. استفاده از آن، باعث افزایش طول عمر پمپ شده و نقطهی عملکرد پمپ را نزدیک به بهترین نقطهی عملکرد نگه میدارد.
ست کنترل از قطعات الکترونیکی برای کنترل توان ورودی به الکتروموتور، سنسورهایی برای محافظت از پمپ، قطعاتی برای عملکرد درست کنترلر و سنسورهای دیگر برای بررسی شرایط کاری پمپ تشکیل شده است. برخی از آن ها ساده بوده و همراه با پمپ توسط سازنده ارائه میشوند اما سایر ست کنترلها، عملکرد تخصصیتری داشته و برای کاربردهای خاص کاربر، طراحی شدهاند.
به دلیل اینکه خرابی پمپ میتواند کاربر را دچار مشکلات زیادی کند، محافظت از پمپ و الکتروموتور از اولویتهای سیستمهای پمپاژ است. حداقل کار برای جلوگیری از خرابی پمپ، اطمینان از عدم داغ شدن پمپ و الکتروموتور و وجود سیال در پمپ هنگام کار کردن است. کلید اتوماتیک دیجیتال میتواند این وظایف را بهخوبی انجام دهد.
کنترلر پمپ باید وضعیت متغیرهای پمپ را که برای محافظت و کنترل، موردنیاز هستند، بداند. این بدین معنی است که کنترلر باید به سیستمی که وضعیت عملکرد را پایش میکند، متصل باشد. پایش عملکرد پمپ شامل موارد زیر است:
بیشتر بخوانید: انواع پمپ آب خانگی
یک ست کنترل میتواند برای کنترل یک یا چند پمپ طراحی شود. وقتی دربارهی کنترل پمپ بحث میشود، منظور کنترل موارد زیر است:
2. کنترل پمپ با استفاده از:
یک کلید اتوماتیک دیجیتال باید توانایی روشن و خاموش کردن پمپ را برای کاربر فراهم کرده، فرایند را کنترل کند و شرایط را بر اساس وضعیت هشدارها، پایش کند. پایش عملکرد هشدارها شامل موارد زیر است:
3. پایش:
معمولاً در سیستمهایی که از آب استفاده میکنند، ست کنترل اهداف زیر را دنبال میکند:
در ادامه، عملکرد یک سیستم دارای ست کنترل به همراه سایر تجهیزات متداول را بررسی میکنیم. مخزن حبابی (bladder tank) که در شکل زیر با شمارهی 11 نشان داده شده است، حاوی هوای فشرده و آب است که توسط یک لایه از هم جدا شدهاند. با تغییر فشار آب، حجم هوا نیز تغییر میکند. اگر فشار آب از حد مجاز پایینتر بیاید، هوای فشرده حجیمتر شده و کلید فشار که در شکل زیر با شمارهی 4 نشان دادهشده را فعال میکند.
در این حالت، کنترلر، پمپ را فعال کرده و فشار آب، افزایش مییابد. با افزایش فشار آب، حجم هوا کمتر شده و با رسیدن به حد معینی، کلید فشار قطع شده و کنترلر، پمپ را خاموش میکند. با مصرف آب در سیستم، فشار به حالت اولیهی فرایند رسیده و این چرخه، تکرار میشود. با تنظیم کلید فشار در رنج مناسب، تعداد دفعات روشن و خاموش شدن پمپ، کاهش یافته و همچنین از ضربهی قوچ آب، جلوگیری میشود.
کلید اتوماتیک دیجیتال برای دو نوع سیستم حلقه باز و حلقه بسته به کار میرود. در سیستمهای حلقه باز، سیال تنها یک بار از پمپ گذشته و در سایر بخشها مصرف میشود اما در سیستمهای حلقه بسته، سیال بهصورت مکرر توسط پمپ، منتقل شده و نقش واسط برای انتقال انرژی یا گرما را دارد. نحوهی کنترل در این سیستمها، متفاوت از هم بوده و مهمترین وجه تمایز نیز کمیت کنترل شونده است که در سیستمهای مختلف، متفاوت است. در ادامه، چند سیستم مختلف و کمیت کنترلشونده در آنها را بررسی میکنیم.
اگر در سیستمی دبی حجمی سیال، متغیر باشد، کنترل بر اساس اختلاف فشار، بهترین شیوهی ممکن برای کنترل است. اختلاف فشار در لولهها با سرعت حدود 1000 متر بر ثانیه منتشر میشود و به همین دلیل، بدون تأخیر میتوان در تمام نقاط سیستم از آن مطلع شد. درنتیجه در صورت استفاده از اختلاف فشار بهعنوان کمیت کنترلشونده، پمپ بهسرعت به شرایط جدید سیستم واکنش نشان میدهد.
در سیستمهای بسته، پمپ تنها به تلفات سیال داخل چرخه غلبه میکند و نیاز نیست که مقدار انرژی بیشتری به سیال منتقل شود. شکل زیر نمونهای از این سیستمها را نشان میدهد. پمپ زیر، تنها زمانی روشن میشود که اختلاف فشار سیال پس از عبور از اجزای مختلف که در این سیستم شامل شیر خفانش و مبدل حرارتی است، بیشتر از حد تعیینشده باشد. این عملکرد، بازده سیستم را در حداکثر نگه داشته و پمپ تنها در صورت نیاز، فعال خواهد شد.
بیشتر بخوانید: راهنمای انتخاب بوستر پمپ
این روش کنترل برای کاربردهایی همچون سیستمهای گرمایشی و سرمایشی دو لولهای با شیرهای ترموستاتی و سیستمهای تهویه به کار میرود.
این روش کنترل، وابسته به نیاز سیستم است و هیچ ارتباطی با نقطهی عملکرد پمپ ندارد. کاربرد کنترل با اختلاف دما در سیستمهایی است که منحنی مشخصهی لولهکشی، متغیر نیست. بهعبارتدیگر نرخ دبی سیال در قسمتهای مختلف سیستم، ثابت است. در شکل زیر یک سیستم با کنترل بهوسیلهی اختلاف دما را مشاهده میکنید که دمای بین ورودی و خروجی منبع انتقال گرما به سیال T بهعنوان کمیتهای کنترلی انتخاب شدهاند.
کاربرد کنترل با اختلاف دما برای مواردی همچون مدارهای تزریق، منیفولدها با اختلاف فشار پایین و مدارهای اختلاط است.
این روش بیشتر در سیستمهای سرمایش و گرمایش با مبدلهای حرارتی که از خفانش استفاده نمیکنند، کاربرد دارد. پیشنیاز این روش، وجود دمای متغیر و وابسته به بار سیستم است. در سیستمهای سرمایش، باید جهت ست کنترل تعویض گردد؛ بدین معنی که هر زمان دمای بازگشتی سیال پایین آمد، پمپ نیز خاموش شود یا با سرعت پایینتر کار کند و برعکس.
هدف این سیستم، ثابت نگهداشتن دمای بازگشتی است. این نوع کنترل، باعث کاهش میزان دبی موردنیاز برای گردش در چرخه میشود؛ بهویژه زمانی که تنها درصد کمی از ظرفیت سیستم موردنیاز است. با استفاده از این روش کنترل، میزان تلفات گرمایی در خط بازگشت، حداقل میشوند. بهاینترتیب، این روش برای ژنراتورهای گرما با چگالندههای مدرن، بهترین شرایط را فراهم میکند.
این روش کنترلی برای سیستمهای حلقه بسته و حلقه باز استفاده میشود. کاربرد اصلی کنترل بر اساس دمای تغذیه برای سیستمهای گرمایش با دبی سیال ثابت است و میتوان در تمام سیستمهای مشابه، از آن استفاده کرد. پیششرط استفاده از این روش، دمای سیال تغذیه وابسته به شرایط خارج از حلقه است؛ بنابراین در این شرایط، دمای سیال با بار سیستم، تطابق داده شده و سرعت پمپ یا خاموش و روشن شدن آن و درنتیجه دبی سیال با دمای سیال تغذیه، تنظیم میشود.
بهغیراز شرایط توضیح دادهشده که برای سیستمهای حلقه باز است، این روش کنترل برای سیستمهای حلقه بسته نیز به کار میرود. در سیستمهای حلقه بسته، باید دمای تغذیه ثابت نگه داشته شود. بهعنوانمثال، سیستمهای بازیافت گرما از این شیوه استفاده میکنند. در چنین سیستمهایی، هدف غلبه کردن بر تغییرات دمای سیال به دلیل تغییر بار گرمایی است. برای کارکرد مؤثر این روش، وجود جریان حداقلی همیشگی برای ادامهی کار ضروری است.
این روش برای سیستمهای حلقه باز با دبی سیال متغیر، مناسب است. هدف پمپ با سرعت متغیر، ایجاد فشار کافی برای دبیهای مختلف و در نقاط عملکرد متفاوت است. در چنین سیستمهایی به دلیل دبی متغیر، تلفات سیستم نیز ثابت نخواهد بود. اگر نقطهای که فشار در آن اندازهگیری میشود در پمپ قرار داشته باشد، مطابق شکل زیر (نمودار A) نمودار کنترلی یک خط ثابت افقی خواهد بود.
این نوع کنترلر درصورت استفادهی صحیح، تنها فشار موردنیاز در حالتی که سیستم تحت بار است را ایجاد میکند. این هدف با انتخاب نقطهی مناسب برای اندازهگیری فشار دور از پمپ یا استفاده از یک سیستم هوشمند، به دست میآید. نمودار این سیستم با حرف B در شکل زیر نشان داده شده است.
سیستمهای کنترل بر اساس فشار، تنوع زیادی داشته و در کاربردهای خانگی، افزایش فشار سیالات، سیستمهای اطفای حریق، فرایندهای صنعتی و سیستمهای سرمایشی استفاده میشوند. برای طراحی کنترلر بر اساس فشار، باید اثر تغییرات فشار ورودی و تغییر هد سیال به دلیل ارتفاع در نظر گرفته شوند.
HFL: فشار جریان (فشار موردنیاز در نقطهی مصرف)
HGEO: هد آب به دلیل ارتفاع
Hdyn: هد دینامیک (تلفات لولهکشی)
Hstat: هد استاتیک (بخشی از هد سیستم که مستقل از دبی است.)
اگر سطح ثابتی از یک مایع در کاربردی موردنیاز باشد، کنترل بر اساس سطح مایع، راهحل مناسبی است. هرگونه تغییر در خروجی و ورودی پمپ، باعث تغییر در سطح مایع شده و کنترلر بر اساس ارتفاع لحظهای مایع، سرعت پمپ را تنظیم کرده و یا آن را روشن و خاموش میکند. این روش کنترل در مدیریت پساب و سیستمهای سرمایش استفاده میشود.
در طراحی کنترلر بر اساس سطح مایع، باید کمیتهای دبی ورودی و خروجی، اندازهی پمپ و سرعت کنترلی در نظر گرفته شوند. همچنین علاوه بر ست کنترل، باید سایر تجهیزات اطمینان نیز نصب شده و این تجهیزات حتماً باید مستقل از سیستم کنترلی اصلی و سنسورهای آن باشند.
هدف در اين نوع كنترل، نگهداشتن دبي در يك مقدار ثابت است و بايد عوامل دخيل در دبي مانند نوسان فشار ورودي يا مقاومت نسبت به حركت سيال (مانند رسوب در يك فيلتر)، جبران شوند. منحني نمودار هد نسبت به دبي براي اين سيستمها، يك خط عمودي خواهد بود. كنترل بر اساس دبي، كاربردهايي مانند مديريت پساب، فرایندهای سرمایشی و تجهیزات اختلاط دارد.
بیشتر بخوانید: کاربرد پمپ طبقاتی
اجزاء تشکیل دهنده ست کنترل عبارتند از:
1. محفظه کنترل
2. دیافراگم تشخیص فشار
3. پلاگ ورودی برق
5. مجموعۀ اتصال
6. اورینگ آب بند ورودی سیال
7. خروجی به همراه ساپورت
8. برد کنترل فشار الکترونیکی
نکات زیر برای کنترلرهایی است که مستقیماً در خط لولهی سیال قرار میگیرند و عملکرد پمپ با عبور سیال از داخل کلید اتوماتیک دیجیتال مشخص میشود.
اگر سیال از داخل کنترلر عبور نکند و اطلاعات موردنیاز از طریق سنسورهای خارجی به کنترلر منتقل شوند، دستورات زیر را برای نصب کنترلر دنبال کنید. در ادامه فرض میشود روشن و خاموش شدن پمپ توسط کلید شناور انجام میشود.
برای شروع به کار، ابتدا بررسی کنید تا پمپ پر از آب باشد. سپس یک شیر یا وسیلهی متصل به خط لوله را در وضعیت نیمهباز قرار دهید.
ست کنترل را روشن کرده و وضعیت آن را توسط چراغها بررسی کنید. زمانی که پمپ کار کند، چراغ نمایشگر روشن بودن پمپ، فعال خواهد شد. شیر یا وسیلهی بازشده را ببندید. پمپ باید پس از حدود 10 ثانیه خاموش شود اما چراغ ذکرشده، روشن باقی میماند. اگر پمپ یا خط مکش پر از آب نباشد، عملکرد پمپ دچار خطا خواهد شد.
فشار شروع، فشاری است که پمپ در زمان خاموش بودن، از آن نقطه شروع به کار خواهد کرد. این نقطه توسط کنترلر تنظیم میشود و معمولاً با فشار شروع حدود 2 اتمسفر توسط سازنده بهصورت پیشفرض تنظیم شده است. کاربر میتواند بهسادگی این فشار را با چرخاندن پیچی که در کنترلر قرار دارد، تغییر دهد.
1- فشاری که در هنگام شروع به کار پمپ توسط فشارسنج نمایش داده میشود را بخوانید.
2- منبع تغذیهی الکتریکی را قطع کنید.
3- یک شیر یا وسیله را پس از خروجی پمپ باز کنید تا فشار آب پایین بیاید.
4- پیچ تنظیم را در جهت موردنظر بچرخانید تا به فشار شروع دلخواه برسید.
5- کنترلر را مجدداً به برق وصل کنید. اگر از تنظیمات جدید راضی نبودید، این فرایند را دوباره تکرار کنید.
نسبت مقادیر حداقلی و حداکثری فشار پمپ باید در محدودهی مجازی قرار گیرند. تغییر بازهی فشاری که توسط سازنده توصیه میشود، باعث کاهش کارایی و بازده پمپ خواهد شد. همچنین بیشترین ارتفاع پمپ که همان فاصلهی عمودی پمپ تا بالاترین نقطهی سیستم است، باید متناسب با فشار شروع پمپ باشد. برای یک پمپ خاص، مقادیر ذکرشده در جدول زیر آورده شدهاند.
حداکثر فشار پمپ (PSI) | حداکثر ارتفاع (ft) | فشار شروع (PSI) |
---|---|---|
44 | 33 | 22 |
51 | 49 | 29 |
58 | 66 | 36 |
در صورت بروز ایراد در پمپ، سنسورها، ست کنترل یا هر نقطهی دیگر در سیستم، کنترلرها دارای برنامهی از پیش تعیینشده برای ادامهی کار هستند. بهعنوانمثال برخی از کلید اتوماتیک دیجیتال ها بهگونهای طراحی شدهاند که در این شرایط، مدت کوتاهی پمپ را روشن کرده و سپس خاموش کنند و این روند را تا برطرف شدن مشکل، ادامه دهند.
برخی از مشکلات به وجود آمده در سیستم، ناشی از خرابی یا عدم تنظیم صحیح ست کنترل است. در این بخش، شایعترین مشکلات را بررسی میکنیم.
شما عزیزان می توانید با تماس با کارشناسان شرکت آتور صنعت ضمن دریافت مشاوره رایگان قبل از خرید ست کنترل و راهنمایی جهت انتخاب بهترین کلید اتوماتیک مورد نیازتان، از قیمت آن هم مطلع شوید.جهت انجام این کار با شماره تلفن 32004-031 تماس حاصل فرمایید.
عنوان | قیمت |
---|---|
قیمت ست کنترل هایتون (Haitun) | جهت دریافت لیست قیمت با شماره 32004-031 تماس بگیرید. |
قیمت کلید اتوماتیک دیجیتال بارلی (Barely) | |
لیست قیمت کلید اتوماتیک پمپ آب فلو (FLOW) | |
قیمت ست کنترل پنتاکس (PENTAX) | |
لیست قیمت کلید اتوماتیک دیجیتال پارس (Pars) |
افتخار همکاری با برترین ها را داشته ایم
آتور صنعت تامین کننده انواع تجهیزات صنعتی شامل انواع پمپهای صنعتی و خانگی، پمپهای تخصصی و لوازم جانبی آنها، انواع گیربکس صنعتی، الکتروموتورهای سه فاز، تک فاز و ضدانفجار، دیزل ژنراتور و موتور برق، پمپهای وکیوم، ساید چنل بلوئر، ویبراتور، تجهیزات سرمایشی و گرمایشی، انواع هواکش، تجهیزات برق صنعتی، اتوماسیون، ابزار دقیق، پایپینگ متریال و… می باشد که افتخار همکاری با بسیاری از صنعتگران بزرگ کشورمان را داشته و در اقصی نقاط ایران به هموطنان عزیز خدمت رسانی میکند.
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت فنی مهندسی آتور صنعت داتیس اسپادانا است.
Copyright © 2023 Atoorsanat.com