پمپ پیستونی یکی از پرکاربردترین و قویترین پمپها است که برای کاربردهای مختلفی در صنایع استفاده میشود. این پمپ از نوع پمپهای جابجایی مثبت است و همانطور که از اسم آن مشخص است با حرکت روبهجلو و عقب پیستون، سیال پمپاژ میشود. این پمپ ویژگیهای منحصربهفردی مانند بازه دبی و فشار بسیار گسترده دارد که آن را برای کاربردهای بسیاری مناسب میسازد.
طرحهای متعددی برای این پمپها ساختهشده است. هرکدام از این طرحها ویژگیهای متفاوتی داشته و برای کاربرد خاصی مناسب است. به همین دلیل بررسی ساختار هرکدام از این طرحها برای انتخاب و استفادهی درست از این پمپ الزامی است. در ادامه ساختمان کلی و روند چند پمپ پیستونی متداول را بررسی میکنیم.
در این نوع پمپ تعدادی پیستون بهصورت متداول 9 عدد در نظر گرفتهشده و فقط از تعداد پیستون فرد استفاده میشود. در پمپ پیستونی محوری دو نوع طراحی پیستون با جابجایی ثابت و پیستون با جابجایی متحرک وجود دارد. در نوع پیستون با جابجایی ثابت شفت توسط الکتروموتور یا موتور احتراق داخلی توان لازم مجموعه را تأمین کرده و دوران میکند. پیستونها، بلوک سیلندر و صفحهی زاویهدار توسط شفت به حرکت درمیآیند. پیستونها بهوسیلهی مفصل توپی به صفحهی زاویهدار متصل میباشند و از طرف دیگر در داخل بلوک سیلندر قرار دارند.
به همین دلیل با دوران صفحهی زاویهدار به سمت جلو و عقب حرکت میکنند. زمانی که فضای خالی در بلوک سیلندر به بیشترین مقدار خود میرسد و پیستون شروع به حرکت به سمت جلو کرده و با باز شدن دریچه خروجی، مایع به بیرون پمپاز می شود. بعد از این فرآیند با برگشت پیستون به سمت عقب، مکش ایجاد شده و مایع از ورودی به داخل پمپ حرکت میکند. تمام پیستونها این فرایند را طی میکنند و بدین ترتیب مایع را منتقل میکنند.
بیشتر بخوانید: پمپ طبقاتی چیست و چه کاربردی دارد؟
در نوع پیستون با جابجایی متحرک، بلوک سیلندر و پیستونها دوران نمیکنند و تنها حرکت پیستونها، حرکت به سمت جلو و عقب است. همانطور که در شکل زیر مشاهده میشود، با دوران شفت و صفحهی زاویهدار، فاصلهی صفحه با بلوک سیلندر تغییر میکند و این تغییر فاصله پیستونها را به سمت جلو یا عقب حرکت میدهد. ادامهی فرایند کار شبیه به حالت قبل است.
در پمپهای پیستون محوری میتوان با تغییر زاویهی شفت و پیستونها بهجای صفحهی زاویهدار از صفحهی صاف استفاده کرد. در این صورت همان تأثیر صفحهی زاویهدار اعمال خواهد شد. به این نوع پمپ، پمپ پیستونی محوری با محور خمیده گفته میشود. عملکرد و اصول کار این پمپ هیچ تفاوتی با پمپهای قبلی ندارد.
در این نوع پمپ، شفت اصلی روتور را به دوران وادار میکند. روتور این نوع پمپ جسمی است که محور دوران آن با محور دوران شفت فاصله دارد. به همین دلیل با دوران شفت، روتور دور شفت چرخیده و با هر چرخش به بلوک سیلندر هر پیستون نزدیک شده و سپس از آن دور میشود. روتور بسته به سازنده میتواند اشکال مختلفی داشته باشد. در شکل زیر به علت استفاده از پنج پیستون از یک روتور پنجضلعی استفادهشده است.
برای درک عملکرد پمپ، پیستون بالایی را در نظر بگیرید. زمانی که روتور در بالاترین موقعیت خود قرار دارد فاصلهی محفظهی پیستون در حداقل مقدار قرار دارد و وقتی روتور شروع به دوران بهصورت ساعتگرد میکند، این فاصله شروع به بزرگتر شدن میکند. در این موقعیت، سیال به داخل پیستون مکیده شده و پس از رسیدن روتور به پایینترین موقعیت خود و حرکت به بالا، پیستون شروع به حرکت به سمت بالا کرده و فشار سیال را افزایش میدهد. در این حالت دریچهی خروجی بازشده و سیال پمپاژ میشود.
پمپ پیستونی برای کاربردهای حرفهای طراحی، توسعه و ارتقا یافته است. بهطورکلی این تجهیز برای کاربردهای پرفشار و دبی بالا مناسب است. این پمپ امکان انتقال بازه وسیعی از سیالات ازجمله رنگها، پوششها، محلول گچ و چسبها را فراهم میکند و به همین دلیل برای صنایع ساختوساز و نقاشی یک گزینهی ایده آل بهحساب میآید.
همچنین برای افرادی که به پمپ کوچک برای انجام انواع پروژه نیاز دارند، این پمپ گزینهی مناسبی است. مثلاً برای رنگ کردن نما یا بازسازی حیاط یا باغچه استفاده از یک پمپ پیستونی به همراه یک اسپری الکتریکی انتخاب درستی است.
در ادامه تعدادی از کاربردهای متداول پمپ پیستونی ذکرشدهاند:
این پمپها بازه فشار گستردهای را در خروجی ایجاد میکنند. حتی در برخی موارد مانند برش با جت آب فشار بسیار بالا توسط این پمپ ایجاد میشود. این فشار حتی به 2000 بار نیز میرسد. در پمپ پیستونی فشار بدون تأثیر بر دبی سیال کنترلپذیر است. تغییرات فشار و دبی نیز تأثیر کمی در کاهش راندمان پمپ دارند. همچنین پمپ پیستونی با طراحی شیر مناسب میتواند سیالات با لزجت بالا، انواع دوغاب و مواد خورنده را پمپاژ کند.
پمپ پیستونی با نگهداری مناسب، طول عمر بالایی دارد و میتواند مدتزمان طولانی وظایف خود را بهدرستی انجام دهد و برای بسیاری از صنایع، جزئی ضروری محسوب میشود و یک شاهکار طراحی مهندسی است. این پمپ دهههای بسیاری در صنایع مورداستفاده قرارگرفته و امتحان خود را پس دادهاست.
در پمپ پیستونی هزینهی استفاده و نگهداری بالاست. این پمپ نیاز به مراقبت مستمر دارد. به دلیل پیچیدگی طراحی، قطعات باید مکرراً بررسی شوند. روغنکاری این پمپ نیز بسیار مهم است چراکه بدون روغنکاری مناسب، قطعات بهسرعت ساییده خواهند شد. همچنین هزینهی اولیه این پمپ نیز بالا است. برای استفاده در مدتزمان طولانی، این پمپ هزینهی مناسبی خواهد داشت اما برای زمان کم توجیه اقتصادی پایینی دارد. این پمپها معمولاً به دلیل نوع طراحی و قطعات، سنگین و با حجم زیاد هستند. این پمپ بیشتر برای سیالات با لزجت کم مناسب است. جریان خروجی نیز همراه با نوسان است.
طراحی پمپ پیستونی نسبت به سایر پمپها پیچیده بوده و از قطعات بیشتری تشکیلشده است. علاوه بر این در طرحهای مختلف شعاعی و محوری برخی از قطعات و آرایش قرارگیری آنها متفاوت از هم است. در ادامه برای درک بهتر عملکرد پمپ، تعدادی از قطعات اصلی را بررسی میکنیم.
معیارهای انتخاب پمپ پیستونی عبارتند از:
یکی از مهمترین فاکتورهای مؤثر بر قیمت نهایی یک پمپ، جنس قطعات آن است. برای قطعاتی که با سیالات خورنده در تماس هستند، فولاد ضدزنگ یا سایر جنسهای مقاوم در برابر خورندگی انتخاب میشوند. همچنین فشار خروجی در تعیین جنس قطعات تأثیر دارد. برای پمپهایی که در وسایل نقلیه استفاده میشوند وزن قطعات اهمیت بیشتری دارد و قطعاتی مانند سیلندر باید از جنس آلومینیوم باشند. بهغیراز موارد ذکرشده استفاده از قطعاتی از جنس فلزات ارزانقیمت مانند چدن میتواند قیمت پمپ را کاهش دهد.
حداکثر دبی پمپهای پیستونی متداول 90 مترمکعب در ساعت است. محاسبه و انتخاب دبی مناسب باعث کاهش هزینهی پمپ و ماندگاری بیشتر آن خواهد شد. همچنین این پمپها حداکثر فشار 500 بار را دارند که آنها را برای کاربردهای بسیاری مناسب میسازد. البته برخی پمپهای مخصوص فشاری در حدود 2000 بار ایجاد میکنند که مناسب برای برش با جت آب هستند.
پمپهای پیستونی بیشتر برای سیالهایی با لزجت کم مناسب هستند. البته در برخی موارد با تغییر اندکی در طراحی برای سیالهای لزج استفاده میشوند.
دستورالعملهای سازندگان هر پمپ بهترین منبع برای تدوین برنامهی نگهداری پمپ هستند. بااینوجود در ادامه به بررسی برخی از موارد مهم برای پمپ پیستونی میپردازیم. این موارد در اکثر پمپها مشابه بوده و تنها جزئیات و زمانبندی آنها متفاوت است.
بیشتر بخوانید: نحوه عملکرد پمپ اسلاری
مقدار روغن باید مرتباً بررسی شود. کاهش روغن میتواند باعث تماس فلز به فلز شده و باعث سایش قطعات شود. واشر آببندی باید سالم و بدون هرگونه آسیب و زدگی باشد. این مورد نیز باید مکرراً بررسی شود. تمام شیرها بررسي شوند. پمپ برای اتصال درست به زمین بررسی شود. با تکان دادن پمپ میتوان از اتصال صحیح آن مطمئن شد. سفتی تسمهی محرک باید بررسی شود. شل بودن تسمه باعث کاهش بازده و اتلاف نیرو خواهد شد.
پمپهای پیستونی برای استفادهی طولانیمدت طراحی میشوند و در صورت نگهداری و استفادهی درست بدون مشکل کار خواهند کرد اما با این وجود ممکن است حین کار مشکلاتی در عملکرد آنها ایجاد شود. در ادامه به تعدادی از این مشکلات متداول و راهحل آنها میپردازیم.
پمپ پلانجر پمپی است که عملکرد و قطعات آن شباهت زیادی به پمپ پیستونی دارد. شکل زیر تفاوت کلی این دو پمپ را نشان میدهد. در پمپ پلانجر حجم محفظهی سیلندر ثابت است و پیستون که معمولاً برای مقاومت در برابر سایش از جنس سرامیک است در محفظه حرکت میکند. به دلیل ثابت بودن حجم محفظه، در پمپ پلانجر میتوان فشار بیشتری را ایجاد کرد. این افزایش فشار حتی در برخی پمپها به 7 برابر فشار پمپ پیستونی میرسد.
بیشتر بخوانید: کاربرد پمپ شناور
جریان و فشار خروجی پمپ پلانجر نوسان کمتری از پمپ پیستونی دارد و برای استفادهی مداوم مناسبتر است. در پمپ پیستونی فشار ورودی کمتری نیاز است و شیر ورودی بهصورت مکانیکی باز و بسته میشود ولی در پمپ پلانجر فشار بیشتری نیاز است و در برخی موارد باید پمپ دیگری برای مکش به کار رود.
پمپ پیستونی جزئی جداناپذیر از صنعت است که به دلیل ویژگیهای منحصربهفردش، کاربردهای مخصوص خود را دارد. سایزها و انواع مختلف این پمپ بازه دبی و فشار زیادی را برای انتخاب مصرفکننده فراهم میکنند. طول عمر زیاد باعث شده است که این پمپ به یکی از پمپهای متداول فروشندگان تبدیل شود.
اگرچه هزینهی اولیهی پمپ بالاست و نیاز به نگهداری و بررسی زیادی دارد، این پمپ میتواند برای صنایع مختلفی به کار رود. بیشترین استفادهی این پمپ برای انتقال سیالات با لزجت پایین مانند آب، روغنها و رنگها و مواردی که نیاز به فشار بالا است، میباشد.
جهت خرید پمپ پیستونی و مشاوره تخصصی با کارشناسان فروش شرکت آتور صنعت با شماره 32004-031 تماس حاصل فرمایید.
عنوان | قیمت |
---|---|
قیمت پمپ پیستونی برتولینی | جهت دریافت لیست قیمت پمپ پیستونی با شماره 32004-031 تماس بگیرید. |
قیمت پمپ پیستونی WOMA | |
قیمت پمپ پیستونی CAT |
افتخار همکاری با برترین ها را داشته ایم
آتور صنعت تامین کننده انواع تجهیزات صنعتی شامل انواع پمپهای صنعتی و خانگی، پمپهای تخصصی و لوازم جانبی آنها، انواع گیربکس صنعتی، الکتروموتورهای سه فاز، تک فاز و ضدانفجار، دیزل ژنراتور و موتور برق، پمپهای وکیوم، ساید چنل بلوئر، ویبراتور، تجهیزات سرمایشی و گرمایشی، انواع هواکش، تجهیزات برق صنعتی، اتوماسیون، ابزار دقیق، پایپینگ متریال و… می باشد که افتخار همکاری با بسیاری از صنعتگران بزرگ کشورمان را داشته و در اقصی نقاط ایران به هموطنان عزیز خدمت رسانی میکند.
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت فنی مهندسی آتور صنعت داتیس اسپادانا است.
Copyright © 2023 Atoorsanat.com