هیتر چیست؟
هیتر یا بخاری صنعتی یک وسیله گرمایشی است که برای گرم کردن فضاهای باز، نیمه باز و بسته در محیطهای خانگی، تجاری و صنعتی استفاده میشود. این تجهیزات صنعتی دارای سیستم گرمایشی مستقل و مستقیم بوده و نیازی به گرمایش مرکزی یا موتورخانه ندارند. این وسایل گرمایشی از نظر عملکرد در سه نوع فن دار، بدون فن و تابشی و از نظر نوع تامین انرژی در انواع گازی، نفتی، گازوئیلی و برقی در بازار موجود هستند.
هیتر فن دار یا هیتر کابینتی و بخاری صنعتی یکی از بهترین انواع تجهیزات گرمایشی در فصول سرد سال به حساب می آید. این وسایل برای گرم کردن هوا از سوخت گاز طبیعی یا گاز مایع استفاده میکنند و با توجه به قیمت پایین و در دسترس بودن گاز در سراسر کشور، از محبوبیت بالایی برخوردار هستند. در این نوع از هیترها، هوایی که از احتراق گاز، گرم شده به وسیله یک فن دمنده به محیط منتقل و سبب گرمایش آن میشود.
در نوع بدون فن این هیترها که بخاریهای کارگاهی نفتی و گازوئیلی از انواع آن هستند، برای انتقال حرارت از فن استفاده نمیشود و مانند بخاری خانگی برای تخلیه گازهای سمی و خطرناک حاصل احتراق معمولا از دودکش استفاده میشود.
هیتر تابشی نوع دیگری از انواع هیترهای صنعتی پرکاربرد است و مانند خورشید و با استفاده از روش انتقال حرارت تابشی باعث گرمای محیط میشود. در این سیستم از امواج فروسرخ برای گرمایش استفاده میشود و امکان جهت دادن به مسیر حرارت وجود دارد. بنابراین افراد بدون اینکه نیازی به گرم شدن کل محیط باشد، گرم میشوند و همین امر سبب صرفهجویی در مصرف انرژی میگردد. این دستگاهها برای گرمایش فضاهایی با ارتفاع 3 متر و بالاتر مانند مرغداریها، انبارها، سوله ها و … مناسب هستند و در دو نوع برقی و گازی وجود دارند ولی با توجه به قیمت برق در کشور نوع گازی آنها متداولتر است.
هیتر گازی فن دار:
هیتر گازی فندار یکی از انواع بخاری صنعتی است و با روش انتقال حرارت همرفت اجباری و به صورت یکنواخت سبب گرمایش و بالا رفتن دما در محیط میشود. این هیترها در ظرفیتهای گوناگون ساخته میشوند تا در محیطهای مختلف با طیف وسیعی از متراژها کاربرد داشته باشند. هیترهای دمنده گازی با گاز شهری یا گاز مایع کار میکنند و معمولا امکان تبدیل سوخت مصرفی از گاز شهری به گاز مایع را دارند تا در مناطقی که گاز طبیعی وجود ندارد بتوان از گاز مایع یا کپسول استفاده کرد. این تجهیزات میتوانند روی دیوار نصب شوند یا روی چهارپایه قرار بگیرند.
بیشتر بخوانید: انواع کولر آبی
(هیتر گازی مهیاسان مدل MGH 845 ZS)
برای استفاده از این هیتر گازی باید دستگاه را به یک منبع سوخت وصل کرد و سپس مشعل را روشن نمود. شعله مشعل باعث گرم شدن کوره و راه افتادن فن دمنده میشود. با گردش فن، هوای سرد به داخل کوره مکش و با عبور از کوره گرم و به محیط دمیده میشود و دود حاصل از احتراق که شامل مونوکسید کربن است، از دودکش خارج میگردد. هیتر گازی فن دار برای گرمایش محیطهای تجاری، تفریحی و صنعتی از قبیل کارگاهها، مساجد، رستورانها، سالنهای اجتماعات، ورزشگاهها، گلخانه ها و … مورد استفاده قرار میگیرد.
(شماتیک نحوه عملکرد هیتر گازی فندار)
اجزا هیتر گازی فن دار:
اجزا اصلی در یک هیتر گازی شامل موارد زیر است:
- بدنه: بدنه در برگیرنده تمام اجزا هیتر است و معمولا فلزی است و با یک لایه رنگ الکترواستاتیک پوشانده میشود تا در مقابل زنگ زدگی و خوردگی مقاوم باشد.
- مشعل: مشعل وظیفه تولید گرما در هیتر را بر عهده دارد و قدرت آن بر اساس ظرفیت گرمایی هیتر است.
- فن دمنده: مکش هوای سرد و انتقال آن به محیط وظیفه فن دمنده است.
- شیر ترموستاتیک: این قطعه با کمک یک ترموستات دمای هوای خروجی از هیتر را کنترل میکند و در بهینه سازی مصرف سوخت نقش دارد.
- ترموستات فن: این قطعه برای تنظیم روشن شدن فن دمنده پس از گرم شدن کوره به کار میرود و مانع از انتقال هوای سرد به محیط میشود.
- دودکش: دودکش، دود حاصل از احتراق را به محیط بیرون هدایت میکند.
- شیر کنترلی: شیر کنترلی وظیفه تنظیم میزان گاز ورودی به مشعل را دارد.
- دمپر (دریچه متحرک): این دریچه قابلیت تنظیم جهت باد گرم را به مصرف کننده میدهد و در بخش خروجی هوا نصب میشود.
مزایا و معایب:
یک هیتر گازی مناسب بر اساس ظرفیت گرمایشی انتخاب میشود که بر حسب کیلوکالری در ساعت بیان میشود. ظرفیت گرمایشی بر اساس متراژ محیط مورد نظر تعیین میشود بدین صورت که هر چه یک محیط بزرگتر باشد باید از هیتر با ظرفیت گرمایشی بالاتری استفاده شود. برای تعیین ظرفیت گرمایشی علاوه بر متراژ زیربنای محل مورد نظر باید به آب و هوای منطقه و دمای هوا در زمستان نیز توجه شود.
از مزایای هیتر گازی فندار میتوان موارد زیر را بر شمرد:
- میزان کم اتلاف انرژی و راندمان بالای 85 درصد
- گردش یکنواخت هوای گرم در محیط و تهویه مناسب هوا
- ایمنی بالا با توجه به قطعات استاندارد مصرفی در دستگاه
- طول عمر بالای قطعات و هزینه تعمیر و نگهداری پایین
- ظرفیتهای متفاوت گرمایشی برای کاربریهای مختلف
سر و صدای فن دمنده از معایب آن است که ایجاد آلودگی صوتی میکند و برای کاربران ناخوشایند است.
بخاری صنعتی و کارگاهی نفتی و گازوئیلی:
بخاری صنعتی و کارگاهی یکی از پرکاربردترین وسایل گرمایشی میباشد که برای گرم کردن محیطهای بزرگ مانند سالنهای صنعتی، دامداریها، باشگاههای ورزشی و … به کار میروند. این تجهیزات صنعتی به روش همرفت و به صورت پایدار باعث تولید گرما میشوند و سوخت آنها معمولا نفت، گاز و گازوئیل است.
نوع نفتی و گازوئیلی آن برای مناطقی است که دسترسی به گاز طبیعی وجود نداشته باشد و منبع سوخت در آنها یک باک است ولی نوع گازی آنها به وسیله اتصالات گازی که شامل شلنگ و شیر است به گاز شهری متصل میگردد.
بیشتر بخوانید: عیب یابی موتور برق
(بخاری کارگاهی نفتی گازوئیلی انرژی مدل 450)
این بخاریها شامل یک بدنه استوانه ای فولادی هستند و گرمای آنها به صورت 360 درجه توزیع میشود و معمولا برای افزایش سطح انتقال گرما دور بدنه تیغه های انتقال حرارت تعبیه شده است. جنس بدنه این محصولات معمولا فولاد ضد زنگ است و در برابر خوردگی و حرارت زیاد مقاومت خوبی دارند.
این بخاریهای صنعتی مجهز به کاربراتور و شیر برقی هستند. کاربراتورها قطعات صنعتی هستند که وظیفه ترکیب و تهیه مخلوط سوخت و هوا را بر عهده دارند و از اجزا سیستم سوخت رسانی برای این بخاریها به حساب میآیند. عامل اصلی کار کاربراتور ایجاد خلأ در روی مجرای خروج سوخت است.
این کار توسط قسمتی از کاربراتور به نام ونتوری یا گلوگاه انجام میگیرد. سرعت هوا در هنگام عبور از ونتوری به علت کاهش سطح مقطع، افزایش یافته و فشار محفظه ونتوری کاهش می یابد و مکش ایجاد میکند. بنابراین چنانچه مجرای سوخت به این قسمت متصل شود، سوخت مکیده شده و پس از مخلوط شدن با هوا به داخل محفظه احتراق وارد میشود.
شیر برقی یکی دیگر از قطعات بخاری کارگاهی است و یک قطعه الکترومکانیکی به حساب می آید. وظیفه اصلی این شیر کنترل مصرف سوخت و حجم ورودی آن به کوره است. در ساختمان این شیرها از نیروی مغناطیسی برای قطع و وصل جریان سیال استفاده میشود. عبور جریان برق از یک سیم پیچ باعث ایجاد نیروی الکترومغناطیسی و چرخش سلونوئید داخل شیر میگردد و درنتیجه حرکت مکانیکی باز و بسته شدن شیر کنترل میشود.
این وسایل گرمایشی برای محیطهایی که تهویه کافی ندارند مناسب هستند و نصب دودکش در فضاهای بسته برای آنها الزامی است. این هیترها به دلیل استفاده از قطعات استاندارد بازدهی گرمایشی بالایی دارند و مصرف سوخت در آنها بهینه است.
این تجهیزات صنعتی بر اساس متراژ و ارتفاع سقف محیط مورد نظر و آب و هوای منطقه انتخاب میگردد و در ظرفیتهای مختلف بر حسب نیاز مصرف کننده تولید میشوند. ظرفیت یا توان حرارتی در این تجهیزات بر حسب کیلو کالری در ساعت بیان میشود. به عنوان مثال یک بخاری کارگاهی نفتی با توان حرارتی 50000 کیلوکالری توانایی گرم کردن 500 الی 950 متر مکعب را دارد.
دودکش و بدنه این وسایل گرمایشی در هنگام نصب باید با مواد قابل اشتعال فاصلهای ایمن داشته باشند زیرا در صورت عدم احتیاط در این مورد باعث آتش سوزی و خسارتهای جبران ناپذیر میشوند.
برند های معروف تولید کننده:
هیتر صنعتی با ظرفیتهای متنوع برای گرمایش فضاهای بزرگ با برندهای مختلف ساخته و به بازار عرضه میشوند. از مهمترین شرکتهایی که به تولید هیتر گازی و بخاری کارگاهی میپردازند، میتوان به انرژی (ENERGY) و گروه مهیا اشاره کرد.
گروه تولیدی و صنعتی انرژی در سال 1348 با هدف تولید محصولات گرمایشی تاسیس شد و امروزه با بهره گیری از دانش روز و افراد متخصص در زمینه طراحی و تولید انواع کولر سلولزی، هیتر گازی، اسپلیت، بهارساز، کوره هوای گرم گازی فعالیت میکند.
هیتر گازی انرژی در توانهای حرارتی مختلف و با کیفیت بالا تولید و به بازار عرضه میشوند. این تجهیزات با راندمان گرمایشی مناسب، مجهز به فن آکسیال کم صدا، ترموستات کنترل فن و شیر کنترل گاز هستند و ایمنی بالایی دارند.
بیشتر بخوانید: انواع هواکش صنعتی و خانگی
(نمونه ای از هیتر گازی انرژی)
شرکت مهیا با هدف تولید سیستمهای گرمایشی و سرمایشی در سال 1378 در اصفهان شروع به کار نمود. این شرکت توانسته است با به کارگیری شیوه های نوین طراحی و ماشین آلات پیشرفته ساخت قطعات، سهم بزرگی در زمینه فروش و خدمات انواع هیتر گازی، کولر سلولزی، هیتر برقی، کوره هوای گرم و هیتر کارگاهی در بازار ایران ایجاد کند.
هیتر گازی مهیا مطابق با استانداردهای بین المللی طراحی و ساخته میشود. از مزایای این هیترها میتوان به بازدهی حرارتی بالا، قابلیت نصب حسگر مونوکسید کربن و ترموستات محیطی، قابلیت نصب در ارتفاع و تنظیم جهت باد گرم با دمپر اشاره کرد.
بخاریهای کارگاهی مهیا برای مصارف صنعتی کاربرد دارند و در پوشش آنها از رنگ نسوز نقره ای به کار برده شده است و دارای مشعل چدنی بادوام و کلید ایمنی قطع سوخت هستند.
قیمت هیتر:
همانطور که اشاره شد هیتر و بخاری کارگاهی در مدل های مختلفی در بازار وجود دارد که میتوانید بنا به نیازتان اقدام به خرید از شرکت آتور صنعت نمایید. جهت دریافت مشاوره رایگان، دریافت لیست قیمت و کاتالوگ، همچنین خرید هیتر گازی و بخاری کارگاهی با شماره تلفن 32004-031 تماس حاصل فرمایید.
عنوان | قیمت |
---|---|
قیمت هیتر گازی انرژی (Energy) | جهت دریافت لیست قیمت با شماره 32004-031 تماس بگیرید. |
لیست قیمت بخاری کارگاهی مهیا (Mahya) |
نقد و بررسی در "هیتر و بخاری کارگاهی"