قلب تپنده استخر
پمپ استخری یکی از تجهیزاتی است که نقشی حیاتی در گردش و تصفیه آب استخر به عهده دارد. از نظر فنی این نوع پمپها نوعی پمپ گریز از مرکز یا پمپ سانتریفیوژ هستند، زیرا بر مبنای اصول نیروی گریز از مرکز کار میکنند. به این ترتیب، هنگامی که پروانه پمپ به کار میافتد، آب توسط نیروی مرکزی از چشم پروانه دور میشود. به طور کلی طرز کار پمپهای مورد استفاده برای تصفیه آب استخر از سه مرحله ساده تشکیل میشود. پس از به کار افتادن پمپ، آب استخر از طریق آبراه اصلی بیرون کشیده میشود، از فیلتر عبور میکند و به استخر باز میگردد. خود پمپ نیز از سه بخش تشکیل شده است: موتور، پروانه، پرزگیر.
معرفی پمپ استخری
پمپ های استخری اصلی ترین جزء در سیستم تصفیه آب در استخرها هستند که بدون آنها تصفیه آب و استفاده از استخر میسر نیست. پمپهای استخری با به جریان انداختن آب استخر، مواد شیمیایی را به شیوه ای موثر در سراسر استخر به گردش در میآورد. به این ترتیب، علاوه بر ضد عفونی شدن آب، زباله های موجود در استخر نیز از آب جدا میشوند.
پمپ استخری در سیستم تصفیه استخر، نقش قلب در بدن انسان را بازی میکند. آب را به سراسر استخر پمپ میکند و مود شیمیایی و ضدعفونی کننده را در سراسر استخر پخش میکند. بسته به حجم استخر، معمولا توصیه میشود آب استخر را روزانه به هم بزنید. این کار با استفاده از پمپ استخری متناسب با حجم استخر امکانپذیر میشود.
مزایای استفاده از پمپ استخر
هدف از به کارگیری پمپ های استخری گردش آب جهت جداسازی ذرات خارجی و شفاف تر کردن آب استخر است. پمپ استخری آب را از استخر به فیلتر تصفیه آب هدایت میکند و پس از افزایش فشار به چرخه باز می گرداند. این آب میتواند قبل از آنکه مجدداً به استخر برگردد فیلتر، استرلیزه و گرم شود.
برای بهره مندی کامل از مزایای استخر، باید آب تمیز و سالمی داشته باشد. یکی از مراحل تمیز کردن استخر، گردش آب است. در این مرحله آب استخر شما تصفیه و تمیز میشود. همچنین، این کار باعث گسترش مواد شیمیایی در آب استخر میشود و به این ترتیب، میکروبها و باکتریهای مضر آب از بین میروند. سایر مراحل تمیز کردن آب استخر به مرحله گردش آب بستگی دارند، بنابراین این مرحله باید به درستی انجام شود.
گردش آب مناسب به کمک دو ابزار اصلی، یعنی پمپ و سیستم تصفیه انجام میشود. پمپ استخر آب را به گردش در میآورد و سیستم تصفیه، آن را تمیز میکند. علاوه بر این، پمپ باعث میشود مواد شیمیایی به طور یکنواخت در استخر پخش شوند و همچنین، آب را از استخر به فیلتر، سیستم گرمایش و سیستم کلرزنی انتقال میدهند. این فرآیند در مجموع باعث تمیز شدن و شفاف شدن آب استخر میشود.
پس از انتقال آب استخر به سیستم تصفیه توسط پمپ، ذرات آلاینده آب از بین میروند. در صورت حضور طولانی مدت در استخر، این آلایندهها ممکن است مشکلاتی را برای پوست و چشمهای شما به همراه داشته باشند. همچنین، سیستم تصفیه مواد شیمیایی موجود در آب را متعادل میکند و بوی این مواد را به حداقل میرساند. از جمله مزایای پمپ استخر میتوان به این موارد اشاره کرد:
- صدای نسبتا کم پمپ
- قابلیت نصب ساده و راحت
- قابلیت استفاده در انواع استخرهای کوچک تا بزرگ
- برخورداری از فیلتر با قابلیت تمیز کردن آسان و تعویض راحت
- ساختار ساده و مشابه تمامی پمپ های سانتریفیوژ که باعث می شود از جهت تعمیرات و تعویض قطعات، پیچیدگی خاصی نداشته باشد.
کاربردها و مشخصات
مهمترین کاربرد پمپ استخری، به گردش در آوردن آب استخر و عبور دادن آب از سیستم تصفیه است. پمپهای استخری که از دسته پمپهای سانتریفیوژ یا گریز از مرکز هستند، در انواع خانگی و صنعتی عرضه میشوند ساختار آنها همان طور که در این شکل مشاهده می کنید از 3 بخش اصلی تشکیل شده است:
- الکتروموتور جهت تأمین انرژی جنبشی پروانه
- استرینر یا فیلتر صافی (به همراه سبد پلاستیکی)
- پروانه مقاوم در برابر خوردگی
موتور پمپ استخر با برق و با ولتاژ 110 یا 220 ولت کار می کند. این الکتروموتور هوا خنک است. هنگام استفاده از پمپهای استخری باید مراقب باشید آب اضافی از طریق دریچههای خنک کننده واقع در قسمت زیرین محفظه وارد موتور نشود. پروانه پمپ به انتهای شفت موتور متصل شده است.
مهم تریت تفاوت پمپ های استخری با سایر انواع پمپها، در استرینر (strainer) یا صافی به کار رفته در هد پمپ است که در یک قسمت بزرگ استوانه ای شکل که با یک درب پلاستیکی پوشیده شده، واقع شده است. در این بخش یک سبد پلاستیکی با دیواری توری که با سایز مش خاصی تولید شده است، ساختمان استرینر را تشکیل می دهد.
طرز کار پمپهای استخری
هنگامی که پروانه شروع به کار میکند، آب استخر از طریق پرزگیر به داخل پمپ کشیده میشود و از طریق لوله منتهی به فیلتر، از بالای پمپ خارج میشود. پروانه دهانه کوچکی دارد که ممکن است بر اثر جذب زباله مسدود شود. اگر متوجه شدید که فشار روی گِیج در بالای فیلتر کمتر از حد توصیه شده است و اگر مقدار آب برگشتی به استخر کاهش یافته باشد، ممکن است پروانه دچار گرفتگی یا آسیب دیدگی شده باشد. برای اطمینان از پاک بودن دریچه پروانه باید پروانه را جدا کرد و آن را از نزدیک بررسی کرد.
پرزگیر تعبیه شده در هد پمپ اجازه نمیدهد آشغالهای موجود در استخر وارد پروانه شوند. داخل پرزگیر سبدی قرار دارد که باید هر دو هفته یکبار تمیز شود. اگر این سبد مسدود شود، جریان آب به داخل پمپ محدود میشود و پمپ شروع به پمپاژ هوا به جای آب میکند. این موضوع هم باعث آسیب به پروانه پمپ و هم آسیب به بدنه می تواند بشود. همچنین، اگر این سبد وجود نداشت، ممکن بود پروانه توسط ذرات و آشغال های موجود در آب مسدود شود که باعث جلوگیری از پمپاژ آب و در نهایت باز هم آسیبدیدگی پروانه میشد.
انواع پمپ استخری
جدا از برندها و مدلهای موجود، پمپهای استخری به طور کلی به سه دسته تقسیم میشوند: پمپهای تک سرعته، پمپهای دو سرعته و پمپهای دور متغیر. هنگام انتخاب نوع پمپ ابتدا باید با انواع پمپ و کاربردهای آنها آشنا شوید.
پمپهای تک سرعته
پمپهای استخری تک سرعته تنها یک کار انتجام میدهند: آب استخر را با یک سرعت ثابت و از طریق سیستم گردش آب پمپ میکنند. مهمترین نکته در مورد پمپهای تک سرعته این است که بسیار ارزان هستند. علیرغم قیمت پائین، این نوع پمپها تنها وظیفه خود، یعنی به گردش در آوردن آب و ایجاد جریان مناسب برای بهبود عملکرد سایر تجهیزات را به خوبی انجام میدهند.
پمپهای دو سرعته
پمپهای دو سرعته با دو سرعت ثابت بالا و پایین کار میکنند و برای تنظیم بین دو سرعت، به دستگاه جداگانهای مانند سیستم اتوماسیون نیاز دارند. از آنجا که سرعت این نوع پمپها قابل تنظیم است، هنگامی که پمپ با سرعت پائین کار میکند، برق کمتری مصرف میکند. با تغییر پمپ تک سرعته با پمپ دو سرعته، مصرف انرژی شما تا 80 درصد کاهش پیدا میکند.
پمپهای دور متغیر
پمپهای دور متغیر نسبت به پمپهای تک سرعته و دو سرعته، انرژی کمتری مصرف میکنند، به طوری که جایگزینی پمپ تک سرعته با پمپ دور متغییر، ممکن است باعث شود مصرف انرژی شما تا 90 درصد کاهش پیدا کند. علاوه بر این، پمپهای دور متغیر کاربردهای پیچیدهتری نیز دارند و از همین رو پمپ هوشمند نامیده میشوند. این نوع پمپها میتوانند به طور خودکار، سرعت را با توجه به فعالیت مورد نظر تنظیم کنند. از جمله دیگر مزایای پمپ استخری دور متغیر، میتوان به این موارد اشاره کرد:
- کاهش مصرف برق
- صدای کم
- افزایش عمر لوله کشی و تجهیزات
- تصفیه آب بهتر
- توزیع بهتر مواد شیمیایی در استخر و کاهش نیاز به مواد شیمیایی
سیستم گردش آب استخر از جمله اجزای حیاتی برای هر استخری به شمار میرود. بنابراین هنگام انتخاب سیستم تصفیه آب و پمپ استخر باید به موارد بسیاری از جمله هزینه نگهداری و مصرف انرژی پمپ نیز دقت کنید.
اجزا و قطعات داخلی تشکیل دهنده پمپ استخری
پمپهای استخری طراحی بسیار سادهای دارند. به زبان ساده میتوان گفت پمپ ابزاری است که میتواند حداقل 80 گالن آب را در دقیقه پمپ کند. در عمل اجزای تشکیل دهنده پمپهای استخری را میتوان به دو دسته تقسیم کرد: اجزای داخلی و ساختار بیرونی. اجزای داخلی قطعاتی هستند که آب را به جریان در میآورند و ساختار بیرونی از نشت آب جلوگیری میکند.
ساختار بیرونی پمپهای استخری
چنان که ذکر شد، وظیفه اصلی ساختار بیرونی پمپهای استخری، جلوگیری از نشت آب است. این بخش از پمپ به طور کلی از پنج بخش تشکیل میشود. در ادامه به بررسی اجزای تشکیل دهنده ساختار بیرونی پمپهای استخری خواهیم پرداخت.
پوسته پمپ
پوسته پمپ در واقع بدنه پمپ است و تمام اجزای داخلی یا خارجی پمپ از جمله پروانه، دیفیوزر و موتور، داخل یا روی این پوسته نصب میشوند. پوسته پمپ در حال حاضر از نوعی کامپوزیت مقاوم در برابر ضربه ساخته میشود که نوریل نام دارد. این ماده ارتجاعی، ضد زنگ است و در برابر گرما، باران و فشار آب مقاومت بالایی دارد.
بدنه پمپهای قدیمیتر از جنس برنج یا برنز ساخته میشد. این عناصر بسیار با دوام بودند، اما نگهداری از آنها کار پر هزینهای بود. پروانه پلاستیکی قالبگیری شده به وسیله تزریق پلاستیک بسیار ارزانتر از نمونههای برنجی تمام میشود که باید ذوب شده و سپس قالبگیری شوند. همچنین، پمپهای برنجی و برنزی بسیار سنگین بودند. با این حال این نوع پمپها بسیار با دوام هستند و هنوز هم میتوان آنها را در کنار بعضی استخرها یافت.
دریچه صافی
دریچه صافی نقطه اصلی بازرسی پمپ است که به تعمیرکار یا صاحب پمپ اجازه میدهد سلامت پمپ را تعیین کنند. مشاهده حبابهای بزرگ هوا یا عدم وجود آب در درب صافی هنگامی که پمپ در حال کار است، ممکن است نشانه نشت هوا در امتداد مکش باشد. برای سهولت در بازرسی، دریچه پمپ از نوعی شیشه شفاف به نام لکسان ساخته میشود. لکسان مادهای است از آن برای ساخت شیشههای ضد گلوله و سایر مواد شیشه مانند استفاده میشود.
سبد استرینر
سبد استرینر یا صافی، زبالهها را قبل از رسیدن آب به بخشها مهم موتوری جدا میکند. این سبد با جلوگیری از ورود ذرات سخت مانند سنگریزه، از آسیبدیدگی پروانه و سایر بخشهای پیشرانه جلوگیری میکند و به این ترتیب باعث کاهش هزینههای نگهداری پمپ میشود.
واشر و آب بند
واشر و آب بند یا سیل (Seal) همان اجزایی هستند که باعث میشوند از نفوذ آب به بیرون محفظه پمپ جلوگیری شود. استفاده از واشرهای بی کیفیت ممکن است باعث شود تجهیزات موجود خیس شوند یا پمپ به جای آب، با هوا پر شود. در پمپهای استخری چهار واشر و سیل وجود دارد:
- واشر دریچه که زیر یا روی دریچه صافی قرار میگیرد
- واشر دیفیوزر که نوک مخروطی دیفیوزر قرار دارد
- واشر محفظه که بزرگترین واشر پمپ استخر است و داخل درز بین پوسته اصلی و صفحه سیل قرار دارد.
- سیل شفت که یه مکانیکال سیل دو طرفه است و پشت پروانه روی شفت موتور قرار میگیرد. این سیل مهمترین آب بند پمپ استخری است. زیرا از ورود آب به الکتروموتور و ایجاد خسارات جلوگیری میکند.
صفحه آب بند
صفحه آب بند، فلنج اصلی در نصب موتور است که اجازه میدهد موتور داخل پوسته محکم شود. دلیل نامگذاری صفحه آب بند این است که این صفحه، شفت را در خود جای داده است تا از نشت آب به داخل موتور جلوگیری کند. این صفحه نیز از جنس نوریل ساخته میشود.
قطعات داخلی
علاوه بر ساختار بیرونی، پمپهای استخری از اجزای درونی تشکیل شدهاند که وظیفه گردش و تصفیه آب را بر عهده دارند. به طور کلی میتوان قطعات داخلی پمپهای استخری را به سه دسته تقسیم کرد که در ادامه به بررسی هرکدام خواهیم پرداخت.
موتور پمپ
موتور مهمترین قسمت پمپ استخری است که نیروی لازم برای چرخش پروانه پمپ را تولید میکند و آب را به گردش در میآورد. موتورهای اولیه برای پمپ های تک سرعته طراحی شده بودند، اما با افزایش گرایش مردم به استفاده از پمپهای دو سرعته و دور متغیر، برای این نوع پمپها نیز مورد استفاده قرار گرفتند.
پروانه پمپ
پروانه قطعهای است که نیروی انتقالی از الکتروموتور توسط شفت گردان را به سیال منتقل می کند. پروانه پمپ عموما از دو تیغه به هم چسبیده تشکیل میشود. صفحه جلویی از یک دریچه برخوردار است که به افزایش تمرکز پروانه برای هدایت آب از سمت لوله مکش کمک میکند.
دیفیوزر پمپ
دیفیوزر یکی از لوازم جانبی پروانه تلقی میشود که اهمیت زیادی دارد. دیفیوزر با ایجاد یک قفل خلاء محکم در محفظه جلویی، پروانه را تقویت میکند تا قدرت پروانه به حداکثر برسد. وقتی پروانه به حرکت در میآید، لفاف دیفیوزر سیال منتقل شده توسط پروانه را متمرکز میکند که باعث ایجاد حالت خودمکشی میشود.
ملاحظات فنی
هنگام انتخاب پمپ استخری باید به موارد بسیاری توجه داشته باشید. برای مثال، با در نظر گرفتن ابعاد استخر و میزان استفاده از آن، پارامترهایی نظیر حجم و اندازه مش استرینر و مقادیر هد و دبی مورد نیاز پمپ را مشخص می کنند. از جمله موارد دیگری که در هنگام انتخاب پمپ استخر مناسب باید مد نظر داشت، میتوان به این موارد اشاره کرد:
- قدرت موتور
- اندازه پمپ
- سرعت پمپ
- ولتاژ برق مصرفی پمپ
برای افزایش طول عمر پمپ بهتر است آن را دور از تابش مستقیم آفتاب نصب کنید. همچنین، برای جلوگیری از بروز آسیب، بهتر است در بازههای زمانی مناسب آن را سرویس کرده و از طریق دریچه صافی، نسبت به سلامت موتور اطمینان حاصل کنید.
عیب یابی
اگر با وجود کارکردن پمپ استخر، آب استخر همچنان کدر یا کثیف به نظر میرسد، به این معناست که فیلتر به درستی عمل نمیکند. دلیل این امر ممکن است گرفتگی در قسمتی از سیستم باشد. علاوه بر این ممکن است پمپ شما نیاز به تعمیر داشته باشد. در برخی موارد نیز باید پمپ را تعویض کرد.
مهمترین وظیفه پمپ استخری، تمیز کردن آب استخر است. بنابراین کثیف بودن آب به منزله این است که پمپ به درستی کار نمیکند. یکی دیگر از نشانههای بروز ایراد در پمپ این است که گیج فشار پمپ، عددی کمتر از 12 psi را نشان دهد. فشار استاندارد گیج باید بین 12 تا 17 psi باشد.
اگر پس از شستشوی معکوس فیلتر و تمیز کردن سبد صافی، موتور همچنان به درستی کار نکند، یعنی ایراد اساسی تری به وجود آمده و باید رفع شود. نشت آب و تولید صداهای عجیب نیز از جمله نشانههایی هستند که به شما هشدار میدهند پمپ خود را تعمیر کنید.
خرید مطمئن انواع پمپ استخر
اگر در انتخاب پمپ استخری مناسب هنوز تردید دارید، کارشناسان آتورصنعت آماده هستند به شما پیشنهاد و مشاوره ارائه دهند. فقط کافیست با شماره تماس 32004-031 تماس و همچنین برای اطلاع از آدرس و سایر مشخصات شرکت به صفحه تماس با ما مراجعه کنید.
معرفی بهترین برندهای تولید کننده پمپ استخری
با توجه به تاثیرات شنا کردن بر آرامش روحی و سلامت جسمی، بسیاری از مردم تمایل دارند در حیاط خانه خود استخر داشته باشند. اما حفر استخر به تنهایی کافی نیست. استخر نیاز به نگهداری دارد و آب آن باید مدام تصفیه شود تا خطری برای سلامت افراد نداشته باشد. از همین رو استفاده از پمپ استخری بسیار مهم است.
گسترش علاقه به استفاده از استخر باعث شده شرکتهای زیادی به تولید این محصولات رو بیاورند. همین امر باعث شده مدلها و برندهای متنوعی در بازار وجود داشته باشند. انتخاب کردن از بین برندهای مختلف کار دشواری است و لازمه آن این است که با برندهای موجود آشنایی داشته باشیم. در ادامه به بررسی بهترین برندهای تولید کنند پمپ استخری خواهیم پرداخت.
پمپ دور متغیر پِنتایر اینتلیفلو
پمپ دور متغییر پنتیر اینتلیفلو (IntelliFlo) شرکت پنتایر (Pentair) یکی از بهترین پمپهای استخری موجود در بازار است، زیرا فرآیند تمیز کردن استخر را به صورت خودکار بر عهده میگیرد. این پمپ از یک موتور با قدرت سه اسب بخار، هشت سرعت مختلف و یک تایمر داخلی ارائه میشود.
این پمپ نسبت به نمونههای تک سرعته . دو سرعته مصرف انرژی کمتری دارد و مصرف برق را تا 90 درصد کاهش میدهد. همچنین، این پمپ از قابلیت همگامسازی با سایر تجهیزات استخرهای دیجیتال برخوردار است. به این ترتیب لازم نیست برای اطمینان از کارکرد پمپ، مدام به استخر سربزنید. از جمله مزایای استفاده از پمپ دور متغییر اینتلیفلو میتوان به ان موارد اشاره کرد:
- صرفهجویی در مصرف انرژی تا 90 درصد
- عملکرد بیصدا
- امکان تعیین سرعت و زمان برای صرفهجویی موثر در مصرف انرژی
- مجهز به عیبیاب داخلی برای افزایش طول عمرد دستگاه
- سازگاری کامل با سایر سیستمهای کنترل استخر مانند اینتل تاچ ایزی تاچ و سانتاچ پول
- قابلیت برنامهریزی
- قابل استفاده برای انواع استخر در اندازههای متفاوت
- تصفیه 170 گالن آب در دقیقه
پمپ مایتی ماموت
پمپ استخری مایتی ماموت (Mighty Mammoth) یکی دیگر از پمپهای عالی برای استفاده در استخرهای دائمی است. این پمپ با بهرهمندی از موتوری با قدرت 2 اسب بخار، گردش آب بالایی ارائه میدهد و میتوان آن را جایگزین هر نوع پمپی کرد. پمپ مایتی ماموت میتواند در هر دقیقه تقریبا 79 گالن آب را تصفیه کند.
پمپ استخری مایتی ماموت از یک میله محرک سنگین و محفظه ضد خوردگی در قسمت فیلتر برخوردار است و به همین دلیل میتواند در پیچیدهترین استخرها نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
پمپ ویسپرفلو پنتایر
اگر استخر شما زیاد کثیف میشود و برای مقابله با رشد جلبک مجبورید مدام آب استخر را به جریان درآورید، پمپ استخری ویسپرفلو پنتایر شاید بهترین انتخاب شما باشد. ساختار سنگین و موتور 3 اسب بخار این پمپ باعث میشوند عملکرد بالایی داشته باشد و همچنین با تمام فیلترها و سیستمهای تصفیه کننده سازگار است.
هرچند نرخ گردش آب این پمپ توسط شرکت سازنده مشخص نشده است، با این حال گفته میشود ویسپرفلو پنتایر برای هر استخری مناسب است. از جمله ویژگیهای دیگر پمپ استخر ویسپرفلو پنتایر میتوان به این موارد اشاره کرد:
- سبد صافی بزرگ و حلزونی مطابق استاندارد صنعتی پمپ استخر
- موتورهای فلنج مربعی استاندارد و کم مصرف
- ارائه عملکرد بهتر نسبت به استاندارد صنعتی در آب استخرهایی که Ph پائینتری دارند
- سازگار با کلیه سیستمهای تمیز کننده و فیلترهای مختلف
سوپر پمپ هیوارد
کمپانی هیوارد (Heyward) به ارائه پمپهای استخری با کیفیت شهرت دارد و سوپر پمپ هیوارد (Heyward Super Pump) نیز از این قاعده مستثنی نیست. نصب این نوع پمپها بسیار آسان است. با بازکردن چهار پیج ساده میتوان به اجزای داخلی آن دست پیدا کرد و دستگیرهها گردان به این معنا هستند که هیچ قطعهای شل نخواهد شد و نخواهد افتاد.
سوپر پمپ یک پمپ تک سرعته با دوام و متعادل است، بنابراین از Ph کمتری برای ارائه نرخ جریان بالاتر استفاده میکند. این پمپ از یک سبد زباله بسیار بزرگ بهره میبرد که به بهبود جریان آب کمک میکند. همچینین در طراحی از مواد ضد خورندگی استفاده شده است که باعث افزایش طول عمر پمپ میشود.
سوپر پمپ هیوارد با نرخ گردش آب 83 گالن بر دقیقه تقریبا برای هر استخری در تمام اندازهها مفید است. همچنین این پمپ از ویژگی سلف-پرایمینگ نیز بهره میبرد. به این معنا که حتی اگر تمیز کردن آب استخر ساعتها به طول انجامد، برای سوپر پمپ کار سادهای است.
پمپ استخری لئو
لئو (Leo) یک برند چینی تولید کننده پمپهای استخری است که در زمینه طراحی، ساخت، فروش و سرویس انواع پمپها فعالیت میکند. یکی از محبوبترین انواع پمپ استخری لئو مدل LEO XKP 350-2 است. حداکثر دبی در این نوع پمپ 8 متر مکعب در ساعت است و میتواند آب را تا ارتفاع 8.4 متری پمپاژ کند. ای نوع پمپ از یک صافی پلاستيکی مشبک در بدنه پمپ برخوردار است که برای فيلتر کردن ذرات معلق در آب استخرها مورد استفاده قرار میگیرد.
نقد و بررسی در "پمپ استخری"