پمپ دیافراگمی گونهای از پمپهای جابجایی مثبت و دارای مکانیزم کاری پنوماتیک (پمپ دیافراگمی پنوماتیک) یا بادی (پمپ دیافراگمی بادی) هستند که برای انتقال طیف گستردهای از سیالات در محدوده دبی مختلف استفاده میشوند. این پمپ های دیافراگمی از عملکرد رفت و برگشتی دیافراگم برای پمپاژ سیال استفاده میکنند. از همین رو در شاخه پمپهای جا به جایی مثبت رفت و برگشتی دسته بندی میشوند. این پمپها توانایی انتقال هر نوع سیالی مانند آب، انواع مواد شیمیایی، روغن، اسلاری و … را دارند. پمپهای دیافراگمی بادی بدون آببند، خود مکش و دارای جریان خروجی غیریکنواخت هستند و در دامنه کاری خود، قابلیت تنظیم فشار و دبی را دارند.
رایجترین نوع این پمپها، پمپ دیافراگمی دو کاناله میباشد که از دو محفظه و دو دیافراگم انعطافپذیر تشکیل شدهاند که رفت و برگشت متقابل دارند. دیافراگمها با یک شفت به هم متصل هستند و به عنوان عامل حرکت سیال کار میکنند.
هوای فشرده شده با کمپرسور به وسیله شیر توزیع هوا به پشت دیافراگم شماره یک هدایت میشود و آن را از قسمت مرکزی دور میکند، این کار باعث کاهش حجم محفظه یک و افزایش فشار سیال و در نتیجه خروج آن از شیر یکطرفه و پمپ میشود. همزمان هوای پشت دیافراگم شماره دو به جلو رانده میشود، این عمل باعث افزایش حجم محفظه دو و مکش سیال به داخل پمپ میشود. وقتی حرکت دیافراگم شماره یک به پایان رسید، حرکت هوا از پشت دیافراگم شماره یک به پشت دیافراگم شماره دو توسط شیر توزیع هوا تغییر مییابد.
هوای فشرده دیافراگم شماره دو را از قسمت مرکزی دور و دیافراگم شماره یک را به قسمت مرکزی نزدیک میکند. در قسمت دو، شیر یک طرفه حرکت میکند و سیال خارج میشود در حالی که در قسمت یک عکس این اتفاق میافتد. با اتمام این عمل، دوباره شیر توزیع هوا، هوا را به پشت دیافراگم شماره یک منتقل میکند و چرخه کامل میشود. این عمل بسیار شبیه به مکانیزم تنفس انسان است.
1. تخلیه سیال 2. باز بودن شیر توپی و خروج سیال 3. حرکت دیافراگم 4. هوا 5. بسته بودن شیر توپی و منع ورود سیال 6. مکش سیال
علاوه بر هوا، عامل محرک دیافراگمها در این گونه از پمپها میتواند مکانیکی، هیدرولیکی و یا سلونویئدی باشد. در پمپ دیافراگمی مکانیکی، حرکت دیافراگمها با استفاده از یک اتصال مکانیکی رفت و برگشتی ساده انجام میشود. در گونه هیدرولیکی، مایع تحت فشار با پیستون در یک سیلندر، دیافراگمها را به حرکت در میآورد. پمپهای دیافراگمی سلونوئیدی دارای یک موتور الکتریکی هستند که آهنربای سلونوئیدی را کنترل میکند. هنگامی که فعال میشود سلونوئید یک نیروی مغناطیسی ایجاد میکند که با یک قطعه فلزی فرو مغناطیسی در دیافراگم تعامل میکند و باعث انعطاف دیافراگم میشود.
دیافراگمها به عنوان عامل تعیین کننده عملکرد پمپ دیافراگمی در هنگام مکش و پمپاژ سیال، تنش زیادی را باید تحمل کنند. همچنین در برابر خوردگی شیمیایی و دمای سیال باید مقاوم باشند. بنابراین شکل و جنس آنها بسیار مهم است. شکل دیافراگم، میزان جریان و فشار پمپ را تعیین میکند و بازدهی و طول عمر، به شکل آن بستگی دارد.جنس دیافراگمها نیز مانند شکل آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به کاربرد، در جنسهای مختلفی از قبیل الاستومرها و پلاستیکها ساخته میشوند که در زیر به توضیح اجزای پمپ دیافراگمی و چند مورد از آنها پرداختیم.
1- دیافراگمهای لاستیکی: از ترکیبات لاستیکی با افزودنیهای خاص برای بهبود خواص شیمیایی ساخته میشوند. یکی از متریالهای به کار رفته برای ساخت این دیافراگمها NBR است که برای پمپاژ مایعات با پایه روغن و نفت مانند بنزینهای سرب دار، روغنهای سوختی، روغنهای هیدرولیکی، نفت سفید و … استفاده میشود.
ماده دیگری که مقاومت خوبی در برابر اسیدها، مواد قلیایی و دمای پایین دارد، EPDM است. دیافراگمهای نئوپرنی (Neoprene) ارزان هستند و کاربرد عمومی دارند و برای پمپاژ اسلاریهای با پایه آب مناسب میباشند. وایتون (Viton) نوع دیگری از لاستیکها است که برای کارکرد در دمای بالا در ساخت دیافراگمها استفاده میشود. این دیافراگمها برای پمپاژ مایعات خورنده کاربرد دارند.
2- دیافراگمهای ترموپلاستیکی: این دسته از پلیمرهای ترموپلاستیکی ساخته شدهاند. پلی اورتان یکی از پلیمرهای ترموپلاستیک است و دیافراگمهای ساخته شده از این جنس کاربرد عمومی دارند. طول عمر و انعطاف پذیری بالا از ویژگیهای این دیافراگمها هستند. هایترل (Hytrel)، پلیمر مناسب دیگری برای ساخت آنها در شرایط کاری سایشی است.
دیافراگمهایی از جنس سانتوپرن (Santoprene) مقاومت بالایی در برابر سایش، تنش و خواص اسیدی و قلیایی مواد دارند. از دیافراگمهای تفلونی نیز برای پمپاژ اسیدها وحلالهای خورنده استفاده میشود.
3- دیافراگمهای PTFE : این ماده به دلیل مقاومت بالا در برابر درجه حرارت زیاد و عوامل شیمیایی و خورنده در ساخت دیافراگمها کاربرد دارد.
بدنه و محفظه پمپ دیافراگمی از جنسهای مختلفی ساخته میشوند. خصوصیات سیال، میزان فشار و عوامل محیط کار مواردی هستند که برای انتخاب جنس پمپ باید در نظر گرفته شوند. چدن مقاومت کششی بالایی دارد و در برابر سایش دوام میآورد و برای کار در فشار بالا مناسب است. پلاستیکها ارزان قیمت و در برابر عوامل شیمیایی و خوردگی مقاوم هستند. فولادهای ضدزنگ در برابر خوردگی و زنگ زدن مقاومت میکنند و مقاومت کششی بالاتری نسبت به پلاستیکها دارند که مربوط به فشارهای بالا است.
بیشتر بخوانید: پمپ دنده ای چیست و چگونه کار می کند؟
از دیگر مواد مورد استفاده در ساخت پمپهای دیافراگمی میتوان به برنج، برنز، آلومینیوم، سرامیکها و آلیاژهای نیکل دار اشاره کرد.
شیرهای یک طرفه در این پمپها در سه نوع زبانهای، توپی و سوپاپی موجود است. شیرهای زبانهای قابلیت عبور ذرات جامد بزرگ داخل سیال را دارند و برای پمپاژ اسلاریها مناسب هستند و به صورت عمودی آویزان میشوند. شیرهای توپی به صورت عمودی جریان را از خود عبور میدهند و کاربرد عمومی دارند. شیرهای سوپاپی اغلب توسط میلهای با فنر بارگذاری میشوند و در هر جهتی میتوانند نصب شوند.
با توجه به اینکه بسیاری از این پمپها برای پمپاژ سیالات ساینده و خورنده کاربرد دارند، شیرآلات آنها باید از فولادهای آلیاژی و ضد زنگ و الاستومرها ساخته شوند یا روکش الاستومری داشته باشند.
پمپ دیافراگمی با توجه به کاربرد، معمولا به سه روش مکش مثبت، غوطهور و خود مکش نصب میشوند که در تصویر زیر نشان داده شده است:
نصب در حالت مکش مثبت: در این حالت سیستم لوله کشی با هد مکش مثبت طراحی شده است. این طریقه نصب بهترین حالت برای مواقعی است که کل سیال باید از مخزن خود تخلیه گردد یا زمانی که سیال لزج باید پمپاژ گردد.
نصب در حالت خود مکش: در این حالت پمپاژ با خلاء ایجاد شده به وسیله پمپ انجام میگردد.
نصب در حالت غوطهور: در این حالت پمپ در سیال غوطهور است و همه اجزای سازنده پمپ از جمله بدنه بیرونی با سیال از نظر شیمیایی باید سازگار باشند.
علاوه بر حالتهای گفته شده برای نصب پمپ دیافراگمی، این پمپ ممکن است به صورت پورتابل (سیار) یا معلق هم نصب شود.
از مزایای پمپ دیافراگمی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
معایب پمپ دیافراگمی عبارت است از:
کاربرد پمپ دیافراگمی عبارت است از:
از دیگر کاربردهای پمپ دیافراگمی میتوان به پر کردن و تخلیه تانکها و مخازن، فیلتراسیون سیالات، اسپری رنگها، تصفیه فاضلاب، پمپاژ روانکارها، روغن سوخته، فاضلاب رادیواکتیو، اسلاریهای آهکی، پودر سیمان و … اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: لوب پمپ چیست و چه کاربردی دارد؟
منحنی عملکرد پمپ دیافراگمی برای یافتن نقطه کاری پمپ است و شامل هد (فشار) سیال، دبی نهایی، فشار و دبی مصرفی هوا است. پیدا کردن نقطه کاری پمپ از روی نمودار عملکرد آن، نیازمند داشتن سه پارامتر از مشخصهها است. علاوه بر موارد ذکر شده، نوع سیال از لحاظ خورندگی و سایش، ویسکوزیته و دمای سیال نیز در انتخاب پمپ دیافراگمی باید در نظر گرفته شوند.
شکل زیر نمونه ای از منحنی عملکرد پمپ دیافراگمی است.
برای جلوگیری از خرابی و تعمیرات گرانقیمت پمپ دیافراگمی، یک برنامه منظم برای تعمیر و نگهداری آن نیاز است. خوشبختانه نگهداری، تمیز و چک کردن اجزا آن آسان است. هنگام انجام تعمیر و نگهداری منظم پمپ دیافراگمی چهار وظیفه اصلی وجود دارد:
1- با توجه به این که پمپهای دیافرگمی با هوا کار میکنند، کیفیت و رطوبت هوای ورودی به پمپ بسیار مهم است. به همین منظور باید به طور مرتب فیلتر هوا بررسی شود و رطوبت موجود در هوا کنترل شود.
2- اجزا الاستیک پمپ مانند دیافراگمها برای جلوگیری از خوردگی و سایش باید به طور منظم بررسی شوند.
3- ورودی و خروجی پمپ برای جلوگیری از انسداد باید به طور مداوم بررسی شود.
4- در پمپ دیافراگمی پلاستیکی، گشتاور پیچ و مهرهها باید به طور منظم بررسی شوند؛ زیرا اجزا پلاستیکی با گذشت زمان فشرده میشوند.
شرکت گراکو در آوریل سال 1926 در ابتدا با نام GRAY در آمریکا شروع به فعالیت کرد. با تلاشی بسیار و گذر از رکود بزرگ دهه ی 30 میلادی و با تغییر نام خود به GRACO به فعالیت خود ادامه داده و در حال حاضر در شاخههای بسیار گسترده از گریس پمپها تا سیستمهای روغن کاری در صنایع چاپ و جوهر و تجهیزات صنایع رنگ فعالیت دارد. اما معروفترین محصول شرکت گراکو آمریکا خانواده پمپ دیافراگمی HUSKY است.
پمپ دیافراگمی از سایز یک چهارم اینچ با دبی حداکثر 19 لیتر بر دقیقه تا 3 اینچ با دبی حداکثر 1135 لیتر بر دقیقه با متریالهای گستردهای چون آلومینیوم، پلی پروپیلن و استنلس استیل جهت جابهجایی انواع مواد اسیدی، مواد قابل اشتعال، پودرها و ….. تولید میشود.از دیگر دستههای پمپ گراکو می توان به BULLDOG، SENATOR و FIREBALL اشاره کرد که هر یک کارایی خاص خود را دارند. شرکت آتور صنعت نماینده فروش محصولات گراکو آمریکا در استان اصفهان میباشد.
شرکت ایتالیایی فلویمک یک کمپانی جوان و پویا در صنعت طراحی و ساخت انواع پمپهای تخصصی صنایع مختلفی چون تصفیه خانهها، صنایع غذایی و دارویی و صنایع شیمیایی است. تولیدات این شرکت اروپایی عبارت است از: پمپ دیافراگمی، پمپ پریستالتیک، پمپ مگنتی پلیمری، دوزینگ پمپها و پمپهای تخلیه بشکه. کیفیت بالا و کارایی با راندمان بالا این شرکت جوان را به سرعت بین رقبای خود برجسته کرده است.
در خانواده پمپهای دیافراگمی این برند میتوان بین 8 لیتر بر دقیقه تا 1050 لیتر بر دقیقه بهترین مدل را نسبت به نیاز انتخاب کرد. همچنین این شرکت پمپهای دیافراگمی خود را با جنس بدنه آلومینیوم، استنلس استیل، پلی پروپیلن و PVDF روانه بازار کرده است. شرکت آتور صنعت ارائه دهنده محصولات فلویمک ایتالیا در استان اصفهان است.
از زمان شروع به کار شرکت یامادای ژاپن در سال 1905، این شرکت در زمره یکی از پیشگامان تولید پمپهای دیافراگمی بادی قرار گرفت. در حال حاضر یامادا صاحب پیشرفتهترین و به روزترین خطوط تولید پمپهای پنوماتیک دیافراگمی در دنیا میباشد. محصولات یامادا با ظرفیتها و کاربردهای متفاوت توسط شرکت آتورصنعت در اصفهان ارائه میگردد.
جهت خرید پمپ دیافراگمی و مشاوره تخصصی با کارشناسان فروش شرکت آتور صنعت با شماره 32004-031 تماس حاصل فرمایید.
عنوان | قیمت |
---|---|
قیمت پمپ دیافراگمی گراکو | جهت دریافت لیست قیمت پمپ دیافراگمی با شماره 32004-031 تماس بگیرید. |
لیست قیمت پمپ دیافراگمی فلویمک | |
قیمت پمپ دیافراگمی یامادا |
برای مشاهده انواع پمپ تخصصی در مجموعه آتورصنعت از طریق منو پمپهای تخصصی را کلیک کنید.
نقد و بررسی در "پمپ دیافراگمی"